22 Mayıs 2006

George Orwell züppe çıktı!

Londra'nın ünlü bohem semti Notting Hill'de dolaşırken İngiliz edebiyat devi George Orwell'in evine rastladık.

Ağanın evi, Portobello Road'da iki katlı bir villa. Portobello Rd., haftasonları kurulan bitpazarı ile de ünlü. İkinci el giysilerde dünyada rakip tanımadığı söylenen semt, bitpazarı olmadığında gayetle pahalı bir yer. Londra'nın genel olarak ne kadar pahalı olduğunu düşünürsek, Notting Hill, Londra standartlarının üstünde bir pahalılıkta olmasıyla yanına yaklaşılmayacak bir yer :)

Nette biraz bakınca babanın, bu en ünlü eseri 1984ü bu evde yazmış olduğunu da öğrendik. Komprador burjuvazisinin göbektaşında ikamet eden bu şahsı kınıyor (!), bu girdiyi okuyanları anti-ütopyaların kralı olan 1984 adlı eserine aşağıdaki linkte bir göz atmaya davet ediyoruz.


http://www.online-literature.com/orwell/1984/

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Aklında olsun eğer bulabilirsen Yevgeny Zamyatin'den 1920 yılında yayınlanan "Biz"i oku derim abicim.
Bana, Orwell, Zamyatin'nin eserini çalmış gibi geliyor. Şimdi bu muhiti filan da görünce düşüncelerim pekişti.

Unknown dedi ki...

Geçen yıllarda İngiliz İstihbarat Servisin yaptığı açıklamaya göre (Sanırım üzerinden belli bir süre geçtikten sonra yaptıkları olayları basına sunuyorlar) 1984 romanı İstihbarat servisi tarafından "komünizmi kötü gösteren bir roman" isteğiyle Orwell'a ısmarlama yazdırılmış. Roman çıktıktan sonra ABD hükümeti tarafından gençlere bedava dağıtılmış. G. Orwell troçkist olarak belki Stalin uygulamalarını yermiş fakat kapitalizmde bu sövgülerden kaçamamışa benziyor. Bana göre içine sokulmaya çalışılan kaba sığmayan bir kitap.

Rand vs. Kant: Sonucu belli bir karşılaşma

"İnsanlık tarihinin en kötü insanı" demiş yeteneksiz yazar Ayn Rand, Kant için. Kant sevdalısı olduğumu söyleyemem ancak Ayn R...

Çok Okunanlar